Draxblog VI

Početna » Politika » Bračni par Kirchner izgubio izbore u Argentini

Bračni par Kirchner izgubio izbore u Argentini

Follow Draxblog VI on WordPress.com

Predsjednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner i njen suprug i prethodnik Nestor Kirchner su izgubili jučer održane parlamentarne izbore u Argentini. Fronta za pobjedu (FPV), koalicija pristaša bračnog para Kirchner, okupljena oko lijevog krila nekadašnje peronističke Justicijalističke stranke, izgubila je četiri mjesta, a zajedno s njima i većinu koja je dotle držala u Senatu. Sam Nestor Kirchner se našao među gubitnicima, s obzirom da su ga u njegovoj vlastitoj izbornoj jedinici potukli kandidati opozicije, okupljene oko Fernanda Narvaeza, vođe desnog krila peronista, te Mauricia Macrija, desničarskog guvernera Buenos Airesa. Ljevica je potučena u skoro svim provincijama, uključujući Santa Cruz, koji se smatrao jednim od glavnih uporišta Kirchnerovih.

Kirchnerovi su, inače, datum izbora – koji su se trebali održati u listopadu – namjerno namjestili ranije, odnosno 28. lipnja, tumačeći to nastojanjem da se “političarima omogući da u potpunosti rješavaju probleme ekonomske krize”.

Nestor Kirchner je, inače, stekao ogromnu popularnost zahvaljujući tome što je Argentinu za svog mandata (2003 – 2007) koliko-toliko uspješno izvukao iz najgorih posljedica bankovne krize 2001. godine. Njegova supruga, pak, nije imala toliko sreće s globalnom recesijom, a nastojanje da se budžetske rupe pune preko izvoznih carina na poljoprivredne proizvode su izazvale bijes seljaka.

Ono što je još zanimljivije jest to da je globalna kriza imala daleko manje efekta na druge ljevičarske predsjednike u Latinskoj Americi. Brazilski predsjednik Lula da Silva tako još uvijek uživa ogromnu popularnost i za očekivati je da će njegov nasljednik također pripadati brazilskoj Radničkoj stranci (PT).

Sve je to slaba utjeha Kirchnerovima, čiji je manevar s kandidaturom supruge Cristine trebao biti svojevrsna argentinska verzija velikog povratka Clintonovih u Bijelu kuću. Za razliku od svojih američkih uzora, Kirchnerovi su uspjeli u svojoj namjeri, ali su zato svijetu dali priliku da špekulira o tome da li bi Hillary uistinu bila tako dobar predsjednik kao Bill.


Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorije

Arhive

Postovi na Twitteru

  • #onokad je netko general poslije bitke doslovno, a ne samo metaforički. fb.me/5vFF7wR6C 2 hours ago
  • Kad je Cuba Gooding Jr. glumio novog Trumpovog ministra stanovanja i gradskog razvoja,,, fb.me/7R6CQbqIH 20 hours ago
  • Dr. Ben Carson, ugledni neurokirurg i Trumpov suparnik u utrci za rep. nominacije, imenovan za min. stanovanja u njegovom kabinetu. 20 hours ago
  • Opet ista post-Trump priča - jutro poslije IT referenduma burze i euro padaju, a nakon par sati opet gore, kao da se ništa nije desilo. 20 hours ago
  • Ako ste mislili da će 2016. zaključati trgovinu nakon posla s Renzijem, već nakon par sati ste bili u krivu. fb.me/5n6ppxZRj 1 day ago

Kalendar

%d bloggers like this: