Draxblog VI

Početna » Politika » Sarah Palin podnosi ostavku na mjesto guvernera Aljaske

Sarah Palin podnosi ostavku na mjesto guvernera Aljaske

Follow Draxblog VI on WordPress.com

Sarah_Palin_WP_03Sarah Palin, republikanska guvernerka Aljaske, objavila je kako će 26. srpnja napustiti položaj. Krajem mjeseca bi je trebao na svečanosti u Fairbanksu službeno zamijeniti viceguverner Sean Parnell.

Još uvijek nema nikakvih službenih objašnjenja za tu odluku, pa se sve svodi na špekulacije vezane uz nastavak njene političke karijere, odnosno pokušaj maksimalne eksploatacije publiciteta i kontroverzi stvorenog kada je prošle godine postala republikanski potpredsjednički kandidat.

Palin veliki dio Amerikanaca, a posebno mediji i intelektualni establishment, prezire iz dna duše, dok je isto tako veliki dio obožava. Lako je pretpostaviti kako je Palin  zaključila kako, s obzirom na geografske i druge okolnosti, jednostavno ne može istovremeno voditi udaljenu državu i kampanju za predsjednika SAD. A ako se i ne bude kandidirala za predsjednika, nije isključeno da će za probu pokušati ući u Senat te tako stvoriti političku bazu u Washingtonu, kao i iskustvo u vanjskoj politici i drugim nacionalnim pitanjima nužno za veliki obračun s Obaminim nasljednikom 2016. godine.

UPDATE: Palin je u svojoj prvoj izjavi natuknula kako je bila suočena s nizom tužbi vezanih uz navodno kršenje etičkih pravila Aljaske, a koje su podizali aktivisti Demokratske stranke. Prema riječima Palin, odgovaranje na te tužbe joj je oduzimalo 80 posto vremena, i postupno umanjilo njenu sposobnost da efektivno upravlja državom. Njen suprug Todd je, pak, natuknuo kako najvjerojatnije neće biti potpunog izlaska iz politike, odnosno da će se boriti “za Aljasku i cijelu zemlju na drugi način”.

Spin koji će baciti pro-demokratski mediji je već spreman. MSNBC-ovi komentatori su njenu političku karijeru proglasili završenom, s obzirom da nitko nije napustio svoju prvu važniju funkciju usred mandata i uspio napredovati na viši položaj. Liberalni mediji i komentatori će, pak, vjerojatno sljedećih mjeseci govoriti da je njena ostavka posljedica skandala koji tek treba izbiti. Palin se također neće bolje provesti ni od strane republikanskog establishmenta, koji nisu imali previše razumijevanja za “seljančicu iz Wasille” koja pokušava oduzeti popularnost, karizmu i predsjedničke šanse “podmazanim i pouzdanim” momcima iz Old Boy Networka kao što je, na primjer, Mitt Romney.

UPDATE: S druge strane, ako uistinu želi postati prva američka predsjednica, Sarah Palin mora prikupiti više novca u fondove za kampanju od svote koju je prikupio Obama. To zahtijeva mnogo truda i vremena, kojoj guvernerki Aljaske neće biti na raspolaganju ako se bude zamajavala s guvernerskom foteljom.

Njena izjava na kratkoj pres-konferenciji ne sugerira da je riječ o napuštanju politike. Rekla je da “nije riječ o povlačenju, nego napredovanju u drugom pravcu”. Također je na Twitteru objavila kako će kasnije dati detaljno objašnjenje svoje odluke.


Odgovori

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

Kategorije

Arhive

Postovi na Twitteru

  • #onokad je netko general poslije bitke doslovno, a ne samo metaforički. fb.me/5vFF7wR6C 2 hours ago
  • Kad je Cuba Gooding Jr. glumio novog Trumpovog ministra stanovanja i gradskog razvoja,,, fb.me/7R6CQbqIH 20 hours ago
  • Dr. Ben Carson, ugledni neurokirurg i Trumpov suparnik u utrci za rep. nominacije, imenovan za min. stanovanja u njegovom kabinetu. 20 hours ago
  • Opet ista post-Trump priča - jutro poslije IT referenduma burze i euro padaju, a nakon par sati opet gore, kao da se ništa nije desilo. 20 hours ago
  • Ako ste mislili da će 2016. zaključati trgovinu nakon posla s Renzijem, već nakon par sati ste bili u krivu. fb.me/5n6ppxZRj 1 day ago

Kalendar

%d bloggers like this: